Tailsweep Analytics Nina, mamma till Hugo o tvillingarna Max o Vincent -

v.26



Det står såhär på familjeliv om v.25:


Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.




v.26

Kroppen: Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln. Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.

Barnet: Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre, skelettet hårdnar alltmer och lungorna utvecklas. Barnet kan nu öppna och stänga sina ögon. Huden är ganska röd och skrynklig men skyddas av vernix-lagret.



v.27

Kroppen: Livmodern har vuxit och dess översta del finns nu en bit ovanför naveln. För många fortsätter brösten att vara spända och lite ömma under hela graviditeten och det kan rinna lite vätska från dem. Extra fett lagras i brösten och dess körtlar växer.
Många kvinnor blir andfådda, då de fått en ökad blodmängd i kroppen.
Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre.

Barnet: Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.
Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Barnet väger mellan 900 gram och ett kilo. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.



Det börjar kännas på riktigt nu, det är stor skillnad på allt mot för några veckor sedan.

Eftersom det är tvillingar så stämmer inte allt som står eftersom det där är när man väntar en bebis..

men ungefär.


Ska på ultraljud på måndag igen, ska bli spännande att se hur stora dom blivit och vad dom väger :)

 


Kommentarer
Postat av: Sanna

Han blev mördad. Vet inte om du läste om en tjej som skar halsen av en kille i Jakobsberg?

Det var han iaf. Jag känner tjejen också. :(

Nu har han det bättre iaf.



Har magen blivit stor nu? :)

2010-04-14 @ 16:35:58
URL: http://liveyourlife88.blogg.se/
Postat av: Hannele - Mamma till Kevin ♥

Svar;

Ja det hoppas jag med:)



Ah, då förstår jag ^^,

2010-04-14 @ 18:51:36
URL: http://hanneler.blogg.se/
Postat av: emma

hej. gud vad skoj o spännande att vänta tvillingar:) vet du vad det är för kön på dem?

Hur gamal är din söta lille son Hugo?

kram

2010-04-14 @ 20:48:21
URL: http://trollbollsmamma.blogg.se/
Postat av: Martina, hobbyfotograf och mamma

spännade läsning:)

Grattis till tvillingarna i magen! va mysigt!



Hoppas ni får en härlig dag!

2010-04-15 @ 08:38:24
URL: http://beautywolf.blogg.se/

Skriiiiv =)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback