Tailsweep Analytics Nina, mamma till Hugo o tvillingarna Max o Vincent -

MyterOmTvillingar

Satt och kikade runt lite på ifokus.se.
Speciellt på http://tvillingar.ifokus.se/.

Hittade lite myter om tvillingar,

Tvilling kommer från det germanska ordet twine som betyder "två tillsammans".

I historien har många folkslag och kulturer sett på tvillingar som något mystiskt, kusligt och emot naturen. Indianstammar i Kalifornien hade förr tron att tvillingar var nära besläktade med gudarana och hade förmåga att blicka in i framtiden. Men det fanns även indianstammar som var fientligt inställda mot tvillingar och slog ihjäl tvillingar efter födseln. På vissa ställen tog man till och med livet av tvillingmodern.

En kartläggning på 40-talet av afrikanska stammars syn på tvillingar visade att tvillingar i allmänhet ansågs vara övernaturliga. I de flesta stammar högaktades tvilling familjer, medan man i andra stammar dödade en eller båda tvillingarna vid födseln. Skillnaden på hur man såg på tvillingar var att man hade olika uppfattningar om deras ursprung. I vissa stammar ansågs tvillingar vara gudomliga. I andra stammar växte det fram fruktbarhetsriter i samband med tvillingskapet. Andra stammar ansåg att tvillingar var frukten av moderns otrohet och då var attityden negativ.

I svensk folktro trodde man bland annat att tvillingar kunde bota sjuka. Det fanns också olika teorier om hur tvillingar blev till. Vissa ansåg att tvillingar kunde vara förfädernas ande eller kanske ett skogsspöke. Den vanligaste teorin var att barnen uppstod i himlen som ett resultat av åskans blixtar och dunder. Det finns många olika myter i världen om hur tvillingar blir till.


Mmmhmmmm intressant intressant. :p


Kommentarer

Skriiiiv =)

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback